Synkowi wychodzą górne kły, idą już od jakichś dwóch tygodni, widać, że dziąsła ma nabrzmiałe i marudzi na maksa. Smaruję mu dziąsła żelem Dentinox ale to chyba nie pomaga. Zresztą mam wrażenie, że on to po prostu zjada.
Od kilku dni dodatkowo źle śpi, często się budzi i potem nie może zasnąć. Jak pomóc takiemu maluszkowi?
Ząbkowanie - jak pomóc dziecku
(8 wiadomości) (6 głosów)-
Wysłane 2 lata temu #
-
Wysłane 2 lata temu
-
Hej nie mam jeszcze dziecka, ale znalazłam takie informacje na temat drugiego etapu wyrzynania się zębów - może się coś z tego przyda. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że malec dzielnie przejdzie uzbrajanie w zęby :)
Wyrzynaniu się mlecznych zębów towarzyszy ból, uczucie rozpierania i podrażnienia dziąseł, dziecko jest rozdrażnione, bo wie, co się z nim dzieje. To wszystko sprawia, że pogodny na ogół malec staje się marudny. Często traci apetyt, miewa kłopoty z zasypianiem. Teraz dziecko, które już przesypiało część nocy będzie się z płaczem budzić nawet co godzinę. Maluch, któremu rosną zęby, może nawet dostać gorączki czy biegunki. W okresie ząbkowania nie wykonuje się żadnych szczepień ochronnych.
Wysłane 2 lata temu # -
Jeżeli synek połyka żel, to może pomocny będzie lek Ibum Zawiesina? Jest bez recepty i ma postac zawiesiny o smaku malinowym, działa przeciwbólowo i jest polecany własnie w okresie ząbkowania. Jesli zdecydujesz się wypróbować, to daj znać czy pomógł maluszkowi. Pozdrawiam!
Wysłane 2 lata temu # -
Marysia dzięki! kupiliśmy dzisiaj Ibum i dałam synkowi po kolacji pół łyżeczki. Śpi spokojnie i widać, że wreszcie może odpocząć. Biedny pewnie go to nieźle męczy. Ile takie zęby mogą iść jeszcze? Dziąsła już ma białe od paru dni. Teraz to pewnie najgorzej, bo ciśnienie w czaszce rośnie jak się takie duże zęby próbują przebić przez dziąsła.
Wysłane 2 lata temu # -
Proszę Beaubelle, cieszę się, że polecany przeze mnie lek okazał się skuteczny i mogłam pomóc :)
Odpowiadając na Twoje kolejne pytanie, odeślę Cię do artykułu o ząbkowaniu, który może okazać się pomocny - http://babyonline.pl/niemowle_pielegnacja_artykul,2333.htmlWysłane 2 lata temu # -
Wysłane 1 rok temu
-
Mojemu dziecku pomaga camilia. Sama unikam brania lekow przeciwbólowych i nie chcę dziecka faszerować.
Wysłane 1 rok temu # -
Ibufen rzeczywiście jest dobry na takie dolegliwości i można go bez obaw podać dziecku. W rodzinie też mamy malucha który ząbkuje i jego mama podaje mu właśnie ten środek – dzieciak śpi po nim jak suseł :) Tak przy okazji, może przyda się wam ta informacja. W aptece za grosze w łódzkiej manufakturze oferują teraz 10% zniżki na ibufen, więc cena jest jeszcze bardziej atrakcyjna.
Wysłane 1 rok temu # -
Szanowni Państwo,
większość rodziców czeka z wizytą do ostatniej chwili i udaje się z dzieckiem do specjalisty dopiero, gdy pojawia się ból zęba. To objaw świadczący o tym, że w jamie ustnej dzieje się już coś niedobrego. Najczęściej konieczny jest wtedy nieprzyjemny zabieg. W ten sposób w dziecku wyrasta przekonanie, że pobyt w gabinecie dentystycznym wiąże się z bólem i płaczem. Najlepiej więc odwiedzić stomatologa z maluchem już wtedy, gdy pojawią się pierwsze mleczaki. Lekarz sprawdzi, czy ząbkowanie przebiega prawidłowo, a także poinformuje, jak czyścić dziąsła i zęby dziecka. Zarówno na pierwszą, jak i na kolejne wizyty dobrze umawiać się z pedodontą - to dentysta, który specjalizuje się w profilaktyce i leczeniu zębów u dzieci i młodzieży. Do tego zna psychikę młodych pacjentów, dzięki czemu łatwiej mu zdobyć ich zaufanie oraz radzić sobie z ich strachem.Poznańskie Centrum Stomatologii Candeo
Wysłane 9 miesięcy temu #
Odpowiedz
Musisz się zalogować żeby móc pisać.