Podkreślamy Twoją kobiecość

Grzyby marynowane w occie

Do marynowania nadają się borowiki, podgrzybki, maślaki, gąski, opieńki, kozaki i kurki. Pamiętajcie, że każdy gatunek grzybów należy marynować osobno. Do marynowania i innych przetworów z grzybów musicie wybierać grzyby małe, jędrne, nierobaczywe i suche. Większe grzyby przed zamarynowaniem trzeba pokroić na połówki lub ćwiartki. Korzystając z powyższych porad możecie przystąpić do marynowania grzybów w occie. Przepis, który znajduje się poniżej został wypróbowany przez ekipę Eyeliner.pl, dlatego też gorąco go polecamy, a jako dowód naszych kulinarnych zmagań zamieszczamy kilka zdjęć z akcji Marynowanie podgrzybków.

Składniki:

  • 1 kg grzybów
  • 30 g soli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml octu 10%
  • 3 liście laurowe
  • po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby umyć, trzonki oskrobać i przyciąć. Cebulę obrać, opłukać, przeciąć na pół.
  2. Zagotować 1 litr wody z 20g soli, wrzucić grzyby i cebulę. Gotować 20 minut. Grzyby odcedzić i ostudzić.
  3. Zagotować 300 ml wody z octem, liściem laurowym, zielem, pieprzem, 10 g soli i cukrem.
  4. Marynatę ostudzić. Grzyby rozłożyć do słoików i zalać marynatą. Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Zapraszamy do obejrzenia, krótkiego reportażu z akcji Marynowanie podgrzybków.

70 odpowiedzi na „“Grzyby marynowane w occie””

  1. asia pisze:

    no dziwne,przeciez trzeba je zagotowac,

  2. marek pisze:

    zimne grzyby zalewamy zimna marynata i co słoik zaciagnie dziwne

  3. marika pisze:

    a ocet?? 10%??

  4. MAZIK pisze:

    A JA WOGULE NIE SPRAWDZAM MARYNUJE TO CO ZNAJDE

  5. julek pisze:

    3 wody 1 octu

  6. andrzej pisze:

    a ile tego octy na litr wody do marynaty żeby było akurat – tak na smak próbować?????

  7. kulomb pisze:

    ja daje 3szklanki wody na 1szklanke octu a do sloika wklada sie plaster cebuli bo jak cebula zrobi sie czarna to znaczy ze mamy trujacego w sloiku.zasada znana od wiekow

  8. Lucy pisze:

    Boże ! szklanka octu na szklankę wody, kto wymyślił taki przepis i komu to smakuje???Na sama myśl wykrzywiła mi się buzia. Ohyda , nie wspomnę co się dzieje z wątrobą.

  9. mirynda pisze:

    super przepis musze go wyprubowac

  10. babuni pisze:

    Mrynaty maślaczki gotowanie podobnie tylko gotowanie 15min. ado psterowania dodaiemy na słoik pestkę wegerki jest pecyficzny smak.

  11. grzybek pisze:

    300 ml wody na szklankę octu to najlepszy przepis na zniszczenie sobie wątroby co za dureń takie świństwo spożywa?Prawidłowa zalewa to 1szkl.octu na 3szkl.wody lub nawet 4szkl.wody jak ktoś lubi mniej ostre

    • Zebi pisze:

      Masz rację ja tak robię do 40 lat i ta proporcja jest optymalna !!!
      Większa ilość octu rozwala wątrobę i zabija smak grzybów ….
      Dla smakoszy octu polecam picie z kieliszka pod grzybki duszone :))

  12. Kasia pisze:

    od wielu lat robiłam grzyby w occie i nigdy nie pasteryzowałam słoików, zalewałam grzyby gorącą zalewą i to wystarczało, po roku grzyby były tak samo pyszne

  13. Zoja pisze:

    surowe grzyby warto gotować w odrębnej wodzie, co ma uzasadnienie takie iż nie wiem jak byśmy się nie starali przy ich myciu zawsze jakiś paproch zostanie.Przy gotowaniu powstaje piana,która to coś wyniesie na górę a my je wazówką/nabierka wywalimy.
    Dla nie znających smaku przy różnych proporcjach octu,może dobrą radą byloby wrzucenie do gotującej się zalewy już ugotowanych grzybów i razem gotować okolo 1 minuty.Następnie calkowite ostudzenie potrawy i potem jej posmakowanie,powyższe ma tę zaletę iż nie zmieni się smak grzybów po ich pasteryzacji w sloikach.
    pozdrawiam Zoja

  14. Iwona pisze:

    ktoś tu troche głupoty pisze albo chce oszukac.Po pierwsze nigdy w życiu nie proporcja jeden do jednego bo to się nie da zjesc koleżanka kiedys dała takie na spróbe masakra no chyba ze ktos lubi żyletki w ustach, Najlepszy przepis to 1 szkl octu i 4 szkl wody korzystam z tej proporcji już 15 lat a wszyscy sie zajadaja a przepis jeszcze po babci

  15. Kasia pisze:

    Ja też wole dać gorącą zalewę są lepsze.

  16. nina pisze:

    po zagotowaniu grzybow zalewa sie je goraa zalewa wtedy sa biale a zimne sa szare,czyli gorace grzyby i goraca zalewa do sloikow i odwrocic do gory sloik

  17. ewa pisze:

    dość nie dokładny przepis, ale zobaczymy

  18. Franck pisze:

    przepis jak kazdy inny dotyczacy grzybow w occie tylko malo precyzyjny. dla amatora ten przepis jest dobry ale nie wiem czy on przechowa te grzyby przez 1 rok. po roku bedzie musial otworzyc sloiki grzyby wrzucic do wiaderka powachac i wyniesc na smieci.

  19. Jacek pisze:

    co to za przepis nie pełny..

  20. Anonim pisze:

    jeśli chodzi o maślaki – je praktykuje w zalewie to dobrze je zagotować bo sie zmienjszają więcej do słoików można upchać

  21. małgorzata pisze:

    sorki ale do zalewy dodajemy tylko 1 łyżeczkę soli!!!!!!!!!!!!!

  22. małgorzata pisze:

    mój przepis jest prosty 1szk wody,1szk ocet10%3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe,10ziarenek pieprzu czarnego,1łyżeczka soli,1łyżeczka soli,1łyżeczka cukru-przepis jest doby ale zalewamy grzyby zimne oraz zimną zalewą-pasteryzujemy 15minut-mnie smakują.

  23. Anonim pisze:

    a gdzie gotoanie sloikow niepelny przepis to jest

  24. ZARA pisze:

    NAJLEPIEJ 3 SZKLANKI WODY NA 1 SZKLANKĘ OCTU JA ROBIĘ TAK OD KILKU LAT I MUSZE PRZYZNAC ZE JEST TO BARDZO DOBRA PROPORCJA

  25. mirek pisze:

    w jakiej proporcji wody do octu

  26. Witek pisze:

    najczęściej stosuje się ocet 10 %

  27. Meg pisze:

    Cebula nie jest w samej marynacie, tylko w tej wodzie, w której gotuje się grzyby. Potem grzyby się odcedza, więc cebuli w słoikach nie ma. No ale to jest wszystko w przepisie. Wystarczy uważnie przeczytać :)

Dodaj komentarz

Więcej w Kuchnia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Chociaż według kalendarza mamy jeszcze lato, to jednak jesień czuć i widać już wszędzie, również w warzywniaku, gdzie sezon na...

Zamknij